Macarons recept

Frambozen macarons recept

3 uur

14 - 18 minuten, 150 °C

Wat zijn macarons en hoe maak je ze?

Macarons zijn verfijnde Franse koekjes die bekendstaan om hun knapperige buitenkant en zachte, luchtige binnenkant. Ze worden gemaakt van amandelmeel, poedersuiker en eiwitten, en krijgen hun herkenbare structuur door een zorgvuldig bereid schuimbeslag. Het leuke van macarons maken is dat je kan blijven variëren: door kleurstof toe te voegen aan het beslag kun je ze in ieder kleurtje maken. Hiernaast zijn er ook verschillende vullingen geschikt voor macarons: ganaches, lemon curd, botercrème en nog veel meer! In dit recept voegen we rode kleurstof toe voor de schelpen en vullen we ze met een witte chocolade ganache met frambozen.

Frambozen macarons recept: zo maak je ze perfect!

Macarons maken is een precies werkje: de juiste verhouding van ingrediënten, de perfecte textuur van het beslag en de exacte oventemperatuur bepalen of ze goed lukken. In dit frambozen macarons recept combineren we de lichte amandelsmaak van de koekjes met een frisse vulling van frambozen en een romige witte chocolade ganache. Dit zorgt voor een heerlijke balans tussen zoet en fruitig. Met de juiste technieken en wat geduld lukt het jou ook om perfecte frambozen macarons te maken!

Waarom macarons een dag later nog lekkerder zijn

Wist je dat macarons de volgende dag vaak nóg lekkerder zijn? Nadat je de frambozen macarons hebt gevuld met de witte chocolade ganache, is het slim om ze een nachtje in de koelkast te laten rusten. Hierdoor kunnen de smaken goed in de koekjes trekken en wordt de textuur precies zoals het hoort: een knapperig buitenkantje met een zachte, smeuïge binnenkant. Haal ze voor het serveren even uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur komen. Zo geniet je optimaal van jouw zelfgemaakte macarons! 

Tips voor het maken van perfecte macarons

Macarons maken vergt precisie. Hier zijn een paar handige tips:

  • Lees het recept goed door voordat je begint, zodat je weet wat je te wachten staat.
  • Zet alle ingrediënten en materialen klaar, zodat je tijdens het bakken niet hoeft te zoeken.
  • Werk precies, want de hoeveelheden en temperaturen zijn belangrijk voor het eindresultaat.

Ingrediënten

Voor het amandelmengsel

Voor de eiwitbasis

Voor de vulling

Recept

Voor de macaronschelpen

  • Meng de amandelmeel en poedersuiker samen. Doe dit stapsgewijs zodat het goed gemengd is
  • Voeg de kleurstof toe aan het amandelmengsel en meng dit door totdat het goed het mengsel een egale kleur heeft
  • Spatel het eiwit door het amandelmengsel en zet het mengsel even aan de kant
  • Doe 200 gram van de fijne kristalsuiker in een steelpan samen met het water. Zet de overige kristalsuiker nog even aan de kant, dit gaat zo door het eiwit
  • Doe het eiwit in de standmixer
  • Verwarm de suiker en het water op een matig vuur tot 113 graden
  • Zet de mixer op de hoogste snelheid aan zodra het 113 graden heeft bereikt en voeg de 15 gram fijne kristalsuiker gedeeltelijk toe
  • Neem de suikersiroop van de warmtebron bij 118 graden
  • Zet de mixer op halve snelheid en giet de suikersiroop bij het eiwit. Doe dit in een klein straaltje, zodat er niet te veel suikersiroop tegelijk bij het eiwit komt
  • Laat het draaien tot de buitenkant van de mengkom lauw aanvoelt
  • Spatel een derde van het eiwitmengsel door het amandelmengsel en als dit goed is opgenomen doe je het overige eiwitbasis erbij
  • Meng tot het mengsel wat slapper begint te worden en van de spatel af valt. Dit komt erg nauw, als je te lang doorgaat zullen de macarons mislukken
  • Doe het beslag in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1 cm
  • Spuit macaronschelpen van 2 tot 3 cm op een met bakpapier bekleedde bakplaat
  • Zorg dat er zo veel mogelijk lucht uit de schelpen gaat, dit kan door op de onderkant van de bakplaat te kloppen of met een sateprikker in de belletjes te prikken
  • Laat de schelpen 1 uur drogen op een warme, tochtvrije plaats. Dek de schelpen niet af, zodat de bovenkant een beetje opdroogt.
  • Verwarm de oven voor op 150 °C
  • Na een uur kun je de schelpen voorzichtig aanraken zonder dat er beslag aan je vinger blijft plakken
  • Bak de schelpen in 14 tot 18 minuten. Haal het bakpapier met de schelpen direct van de bakplaat nadat het uit de oven komt en laat helemaal afkoelen

Voor de witte chocolade ganache met framboos

  • Doe de frambozen in een zeef en druk ze met een lepel door de zeef heen. Van de puree die eruit komt heb je 100 gram nodig voor dit recept
  • Doe de frambozenpuree samen met de honing in een steelpan en verwarm dit tot ongeveer 55 °C
  • Smelt ondertussen de chocolade; dit kan au-bain-marie of in de magnetron
  • Meng de gesmolten chocolade met de frambozenpuree en voeg hier de boter aan toe
  • Egaliseer de ganache met een staafmixer
  • Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur voordat je het verder verwerkt

Macarons vullen

  • Zorg dat zowel de macaronschelpen als de chocolade ganache op kamertemperatuur zijn voordat je de macarons gaat vullen
  • Doe de chocolade ganache in een spuitzak met een glad spuitmondje van ongeveer 1 centimeter. Je kan ook kiezen voor een ander spuitmondje als je een andere structuur aan je vulling wil geven
  • Vul de helft van de macaronschelpen met de ganache tot een stukje van de rand af, druk hier vervolgens een andere macaronschelp op
  • Bewaar de macarons afgesloten in de koelkast en laat ze voor serveren even op kamertemperatuur komen

Andere koekjes recepten